pressphoto2013-2 sluwe vos

De Sluwe Vos en de liefde voor een 909

Wat goed is komt snel. Een cliché, zeker. Maar meer dan treffend voor De Sluwe Vos en Jordan Peak. In het Red Bull Studios Connect project zijn de twee sterren van morgen aan elkaar gekoppeld. Alhoewel de Britse Jordan Peak (Robsoul, One Records) al de nodige internationale aandacht heeft, is de parallel met de opkomende Nederlandse Robert Vosmeijer snel getrokken. Beiden gaan als een komeet en doen dat met een Amerikaanse house-sound die doorspekt is van energie. De beide DJ’s duiken deze week de Red Bull Studio Amsterdam in en draaien vrijdag 16 augustus back2back in Toffler. Die set zal een generale repetitie vormen voor hun gezamenlijke optreden 24 augustus op Nederlands oudste dance-festival, Mysteryland.

De Sluwe Vos gaat dus erg hard. Pas vorig jaar bracht hij zijn eerste releases uit, die vervolgens zeer goed aansloegen bij gerenommeerde dj’s als DJ Sneak en Shlomi Aber. De nog steeds groeiende herwaardering van Amerikaanse house in Europa is wat dat betreft een gunstige ontwikkeling voor de jonge import-Amsterdammer. Zijn energieke Chicago-doordrenkte house tracks springen duidelijk uit de enorme lading aan nieuwe house platen die heden ten dag gemaakt worden.

De basis en karakteristiek van goede Chicago house, en de daaruit ontstane genres, ligt in de percussie secties die ingespeeld worden op elektronische drumcomputers. De meest legendarische drumcomputer is de Roland TR-909, of simpelweg de 909. Zijn status en het feit dat hij al jaren uit productie is maken deze analoge machine zeer gewild. Wie er een in zijn studio wilt moet diep in de buidel tasten. En dat is precies wat De Sluwe Vos gedaan heeft. “Ik heb mijn 909 nu een tijdje en ik ben daardoor misschien wel een andere producer geworden. Mijn liefde voor de 909 gaat heel ver. Sinds ik mijn eerste house tracks hoorde wilde ik eigenlijk al gelijk weten waar die sound en groove vandaan kwam. Natuurlijk is niet alles wat ik maak of luister 909 gebaseerd maar ik merkte al snel dat mijn voorkeur naar platen ging die elementen hadden van de 909″.

De aanschaf van meer analoge apparatuur voor zijn studio is onderdeel van een zoektocht naar de ideale workflow. “Ik heb de laatste tijd flink geïnvesteerd in mijn studio en voor mij is het nog steeds een weg zoeken naar de fijnste werkmethoden” aldus Vosmeijer. “Voordat ik analoog aan de slag ging maakte ik mijn platen zo snel mogelijk, vaak binnen een paar uur. Mijn laatste plaat ‘Listen Up’ heb ik bijvoorbeeld binnen anderhalf uur gemaakt. Toen iemand aan me vroeg hoe ik eigenlijk muziek maakte heb ik voor haar die plaat snel in elkaar gebouwd. Een plaat moet eigenlijk ook zo snel mogelijk ‘staan’, dan maak ik in mijn optiek de vetste platen”.

Om de invloed van de 909 te illustreren vroegen we De Sluwe Vos om vijf platen uit te zoeken die heel duidelijk geproduceerd zijn met hulp van de legendarische drumcomputer.

Daft Punk – Revolution 909

DSV: Eigenlijk het eerste waar ik aan dacht. De swing in deze plaat is duidelijk 909 evenals de percussie. Let bijvoorbeeld op de hi-hats. Niet alleen de titel maar de hele plaat heeft zo’n dikke 909 saus.

Kerri Chandler – Love Will Find a Way (Players mix)

DSV: In deze plaat hoor je heel goed de kracht van de kick van de 909. Hij bouwt de hele tijd op, maar zodra de kick erin knalt hoor je toch duidelijk dat die de hele track draagt. Ik heb dat zo vaak gehad in producties. De kick is het fundament, tenminste voor een ‘De Sluwe Vos track’. Een 909 kick helpt me eigenlijk altijd wel uit de brand.

Jeff Mills – The Bells

DSV: Dit is toch echt wel de track die de kracht van de 909 kick bewijst. Ik heb sinds kort een nieuwe studio mixer, een Midas Venice. Het is niet echt een studio mixer en de meeste mensen zullen me daarom ook uitlachen, maar dat is het punt niet. Als ik de kick van de 909 daarin overstuurd binnen laat komen krijg je het effect wat je in ‘The Bells’ hoort. WOW. Ik hou trouwens van oversturen. Ik haal mijn meeste geluiden dan ook uit saturatie en overdrives die ik vervolgens opnieuw sample.

Crackboy – The Cursed 909 Dub  

DSV: Deze track van Crackboy kwam ik toevallig tegen toen ik voor Studios Connect op zoek ging naar tracks waarin de 909 duidelijk aanwezig is. In de drum partij van  deze track is eigenlijk elk element wel uit de 909 gehaald. Tof hoe ze dit hebben gedaan trouwens.

Maurice Donovan – Call My Name

DSV: Ook in deze tune van Maurice Donovan wordt de track volledig gedragen door de sounds uit de 909. Vooral die toms zijn heel erg tof, jasses!

 

Ennuhm, wat vind jij er eigenlijk van?

vogeltjes met een mening waren je voor.