Schermafbeelding 2013-08-15 om 12.59.56

Mysteryland is 20 jaar. Maar wat deed Gomes toen hij 20 was?

Gomes is geen onbekende van Mysteryland. Hij begon ooit op de Splendid stage en raakte steeds meer betrokken door zijn feestje Oi! een plek te geven op Mysteryland. Dit jaar vertoont Gomes zijn kunsten bij Resist en blikken we samen met hem terug op het begin van zijn carrière.

Wat deed je 20 jaar geleden?

Zo rond mijn vijfiende had ik nog geen voorkeur voor een specifieke muziekstijl. Ik luisterde veel hiphop, maar had ook een cd met techno/trance en een cd van Thunderdome. Ik groeide op in Amsterdam Oud-West en had veel Surinaamse vrienden die met snelle Bubbling tapes aankwamen. Ik vond de manier waarop de muziek gemixt was en hoe het aan elkaar geplakt werd, erg leuk. Dit is ook de eerste muziekstijl waar ik zelf wat mee ben gaan doen.

Oké, dat was op je vijftiende. Maar hoe kwam je erbij om te gaan draaien?

Op een gegeven moment viel het me op dat dj’s draaiden met draaitafels. Toen dacht ik: ‘Hé, dat heb ik nodig.’ Mijn eerste draaitafel was op snaar aangedreven. Heel simpel. Daar kon je eigenlijk heel weinig mee, zelfs niet mee scratchen. Er zat zelfs geen pitch control op [een functie waarmee je in de buurt van de snelheid van een andere plaat komt, red.].

En toen was je ineens 20…

Ja, toen zat ik echt een beetje in de hiphop en R&B hoek. Het eerste album waar ik helemaal gek van was, was van Wu Tang Clang en Snoop Dogg. Dat waren echt wel de dingen waar ik mee naar bed ging en mee opstond. Rond mijn 17de begon ik mijn eerste platen te kopen: hiphop en bubbling. Mijn allereerste hiphop plaat was van If I rule the world van Nas. Het draaien werd steeds serieuzer en ik had inmiddels ook pitch-control. Dat draaien heb ik mezelf aangeleerd. Mijn eerste gig had ik toen ik 18 was, maar dat stelde niet heel veel voor. Op mijn 19de had ik mijn eerste echte club gig bij de Ministry.

Hoe heb je toen ook de UK Garage ondekt?

Op woensdagavond ging ik wel eens kijken in de Ministry, want daar werd andere muziek dan R&B en hiphop gedraaid. Toen ik voor de eerste keer 2-step hoorde, was ik gelijk verkocht. Out of Space van Prodigy was er toen ook al, ook dat vond ik super vet. In dat nummer hoorde ik de 2-step, R&B en break-beat elementen. Alles kwam samen.

Jij was dus wel van de eclectische mixen?

R&B was toen nogal eclectisch. Die avonden dat ik R&B draaide maakte ik ook uitstapjes naar bubbling en mellow house. Dat viel soms goed en soms niet. Nieuwe dingen uitproberen vond ik gewoon heel erg leuk.

Van R&B naar dance. Da’s best een stap…

In R&B kon ik mijn ei niet kwijt, zeker technisch gezien. Door 2-step werd ik veel creatiever. Daarbij was het R&B publiek moeilijk, ze gingen niet makkelijk mee in nieuwe dingen. Ze wilden gewoon hits horen en dat ging me tegen staan. In de dancescene was de sfeer heel anders; mensen gingen makkelijk mee en bleven gewoon dansen. Hierdoor heb ik de overstap gemaakt naar de dance en UK Garage.

Wat verwacht je van Mysteryland dit jaar?

Ik heb er altijd met Oi! gestaan en dit jaar staan we met Resist. Dat is wel een stapje groter, grotere namen. Het is wel spannend, alsof het weer de eerste keer Mysteryland is, maar aan de andere kant voelt het ook wel weer vertrouwd. Het is de vijfde keer dat ik op Mysteryland sta en de vierde keer dat ik er meer bij betrokken ben.

Zijn er nog dingen die jij gaat zien op Mysteryland?

Ik denk dat ik voornamelijk bij mijn eigen stage te vinden ben en als er tijd over is bij Red Bull Studios Connect met Bangers & Mash. Daar staan echt leuke combinaties en een aantal dj’s die ik persoonlijk te gek vind. Misschien ga ik ook wel even bij Q-dance kijken, die stage ziet er altijd zo vet uit!

Zijn er dj’s die we in de gaten moeten houden?

Ja, Vodex en Bukez Finezt. Dat zijn jongens die goed bezig zijn en waar ik ook veel tracks van heb. Ik verwacht dat die jongens heel erg hard gaan groeien. Onder de Nederlandse dj’s verwacht ik veel van Chrisisdubs. Hij produceert hele toffe dingen en kan een grote worden.

Gomes draait de 24e de tent van Resist plat. En wij hebben daar net zo veel zin in als Neerlands dubstepheld zelf.

Ennuhm, wat vind jij er eigenlijk van?

vogeltjes met een mening waren je voor.