fotovrijwilligers

Snoeiende feestgangers bloeien op tijdens de vrijwilligersdag

Je staat er misschien niet bij stil, maar het sprookjesterrein waar we ieder jaar staan te raven en te springen is trough-the-year gewoon een recreatief park. Er lopen sprookjesachtige paden door moerassige gronden. Het is er muisstil.

Tot afgelopen zaterdag. Toen stonden er 100 mysterieuze types werkend aan hun karma te snoeien en te zaaien. Het waren onze eigen vrijwilligers!

We stuitten er op twee die heel hard kroos aan het verwijderen waren: ‘Ja, want dan kan het Krabbescheer weer opkomen’, zeggen Angela en Leroy. Ze hebben elkaar pas net ontmoet, maar staan op hun eerste date al in heftig groene pakken door het water te krioelen. Met de hand scheppen ze al het kroos in Emmers. Het ziet er zwaar uit. Voor Angela is het de eerste keer dat ze helpt, Leroy heeft al vaker meegeholpen. ‘Ik vind het vet om eens wat terug te doen voor zo’n festival’.

types

Ieder jaar organiseert stichting 10.000 HOURS  in samenwerking met Mysteryland  een vrijwilligersdag. Bijna 100 mensen zijn in de omgeving van het festival terrein aan het werk. ‘Op een kinderboerderij in Zwanenburg wordt op dit moment het kippenhok opnieuw geverfd’, zegt Lyke Poortvliet, Sustainability Manager bij Mysteryland. ‘Er wordt onkruid gewied, gemest, geschilderd, geschrobd… En op Jeugdland, een speelveld voor kinderen, wordt geholpen met zand storten en insectenhotels maken. De mensen van Jeugdland zouden in drie maanden niet zo veel werk kunnen verzetten. Vrijwilligers zijn hier echt nodig! Als bedankje voor alle inzet krijgen ze een kaartje voor Mysteryland’.

foto lyke

Terug op het festivalterrein. Daar lopen twee sterke guys gekapte takken te verslepen. Thomas, onder de tatoeages, vertelt dat je om in aanmerking te komen voor dit werk minimaal 5 uur in je eigen buurt vrijwilligerswerk moet hebben gedaan. Hij is daarom met bejaarden naar musea geweest in Amsterdam. ‘Met die rolstoelen over de grachten, is toch super leuk?! Vandaag doe ik vooral mee voor de gezelligheid. Veel nieuwe, jonge mensen leren kennen en op een positieve manier bijdragen aan de omgeving van het festival’.

foto guys

Dat horen we veel. Mensen die niet alleen naar Mysteryland komen om te feesten, maar daarvoor ook graag iets terug willen doen. En op een zaterdagmiddag in de natuur met leuke mensen werken is natuurlijk ook gewoon vet gezellig.

We zijn apetrots op jullie. X

Ennuhm, wat vind jij er eigenlijk van?

vogeltjes met een mening waren je voor.