william

De flamboyante outfits van William Kouam Djoko

Eksters en glamourpoezen opgelet, waar William Kouam Djoko draait, schittert, glinstert en glimt het. Deels door zijn onuitputtelijke enthousiasme en energieke sets, maar ook zeker door zijn flamboyante outfits. Exclusief voor de Mysteryblog opent de Amsterdamse DJ en producer de deuren van zijn garderobekast. Tom Ruijg staat hem bij: ‘Het is interessant om te weten wat William fashionwise allemaal van plan is, het is toch leuk als we straks een beetje matchen in de booth.’

Familiestuk

Het eerste item dat William uit de grote houten kledingkast trekt is een Paisley sjaaltje, een verjaardagscadeau van Luigi, de helft van Beesmunt Soundsystem. “Ik droeg dit sjaaltje toen ik moest draaien op Nomads Festival. Luigi’s ouders stonden lekker voor het podium te dansen. Z’n moeder pakt even later het sjaaltje beet, wijst naar de geborduurde initialen en zegt: ‘Dit is van mijn vader geweest!’ Ze vond het te gek dat ik het droeg. Nu heb ik dus gewoon een heel vet sjaaltje uit de jaren vijftig of zestig. Een familiestuk van Luigi.”

P1030614

Lesje Moonwalk

“Ik ben al van jongs af aan Michael Jackson-fan. Ik kon eerder Michaels danspasjes nadoen dan dat ik kon lopen. De Moonwalk had ik op mij negende echter nog niet onder de knie. Daarom vroeg mijn moeder of een collega van haar het aan me wilde leren. Voordat de les begon gaf hij me dit jasje dat zijn moeder ooit voor hem maakte. Het was me toen nog veel te groot, maar ik droeg het toch naar elke playbackshow waaraan ik meedeed.” We willen natuurlijk graag dat hij het jasje even aantrekt, maar daar komt niks van in. “Ik wil het jasje niet meer belasten. Het hangt altijd in de ruimte waar ik muziek maak, het moet er gewoon zijn. Het is een pronkstuk, mijn minialtaar voor Michael.”  Niet veel later moonwalkt William over zijn houten vloer, zonder Michael Jackson-jasje, maar net zo overtuigend.

P1030598

 De Prince van Amsterdam

De leukste items in William’s garderobe zijn komen aanwaaien. “Deze glitterjas kreeg ik toen ik in Brussel moest draaien op een feest met een glamrock-thema. Toen ik hem aantrok voor mijn gig voelde ik het meteen, this is the new way to go!” William trekt de jas aan over zijn T-shirt. “Dit kan zo wel toch? Of moet hij over de blote bast? Dan heeft ie wel meer impact hè?” Daar zijn we het natuurlijk roerend mee eens. “Dit jasje heeft echt al heel veel shows gezien. Ik had hem begin dit jaar ook aan tijdens de Prince-avond in muziek gebouw aan ‘t IJ. 3fm noemde mij de Prince van Amsterdam. Wat een onzin. Ik ben natuurlijk de Michael Jackson van Amsterdam.”

P1030602

Zonder gêne

De kastdeuren vliegen weer open, het volgende glittershirt komt tevoorschijn. “Dit is een verjaardagscadeau van Boris Werner. Hij vond hem op de tweedehandsmarkt van Voltt. Dit kan eigenlijk niemand dragen behalve ik.”  Tom lacht. “Als iemand uit onze vriendengroep een kledingstuk tegenkomt dat we geen van allen aan zouden trekken, dan is het iets voor William.” Djoko knikt. “Ik draag het dan juist wel. Op de één of andere manier ken ik daar geen gêne in. Ik zie er niet tijdens elk optreden uit als een ware showman, maar ik doe wel altijd mijn best.”

P1030604

Waaaaaaaaaaauuuuuuuuuuw!

William trekt een la open, ik zie wat glinsteren. “Die ga ik je dus niet laten zien!” We kunnen enkel raden wat voor paillettenlegging de DJ voor ons verborgen houdt. Hij vist een ander setje tevoorschijn, dat het daglicht wél kan verdragen. “Voor een bruiloft zocht ik een gilletje voor boven deze paarse broek. Loop ik in de Episode te speuren, vind ik een gilletje met exact dezelfde kleur. Waaaaaaaaaaauuuuuuuuuuw!” William klimt geheel in het paars gekleed het dak op voor de foto. Tom: “Nu lijk je net Abu, het aapje van Aladin, alleen het hoedje mist nog.”

P1030608

Versiertruc

“Mijn haar….. Het is work in progress. Eerst had ik een afro, vervolgens liep ik met een blockhead en nu heb ik een gekleurde streep erin. Ik wil weer terug naar die afro, maar dan wel met wat kleur. Als ik dan een keer gewoon een T-shirt draag heb ik in elk geval dat haar nog om mee op te vallen. Dan zit er ten minste nog een beetje show aan mijn verschijning.” Een flinke ketting of ring doet het ook goed als showelement. “Dit is een Toearegring, vet hè? Deze ketting heb ik van Tom Trago gekregen. Het is echt een superketting, die heb ik standaard om.” Maar er is meer. William hangt naast het zilveren verjaardagscadeau van Trago nog een serie juwelen om. “Lekker over the top.” Nee dan bijenvleugeltjes op je rug, dat is een stuk normaler. “Hoort hij niet andersom? Die vleugeltjes hangen zo sip.”

P1030620P1030623P1030616

Afrikaanse voodoo

“Het is echt jammer dat ik mijn customized outfit nog niet kan laten zien.” William maakte vorig jaar een track met 174 beats per minuut. Bij deze track komt een videoclip en bij een videoclip hoort natuurlijk een customized designeroutfit. “Amsterdamse designer Foxy Trix ontwierp voor mij een soort bomberjack. Hij is bijna af. De outfit is gelinkt aan de videoclip. Het wordt een groter geheel, de track, videoclip en outfit. Overal komt de Afrikaanse voodoo vibe in terug.” We krijgen een sneakpreview van de videoclip, gemaakt door illustrator Saša Ostoja. Het ziet er nu al te gek uit en is nog niet eens af. We moeten nog even geduld hebben tot het Amsterdam Dance Event, dan is de première.

 SONY DSC

Buckle up

We duiken nog even vintagewinkel Zipper in, waar William een riem met een enorme belt buckle spot. “Daar ben ik nog naar op zoek!” Het is toch niet helemaal wat hij in gedachten heeft.  “Hij is vooral groot, maar het mag wel wat authentieker.” Wie een authentieke belt buckle van formaat in de aanbieding heeft mag zich melden. William voegt hem graag toe aan zijn showgarderobe. “Als ik het podium oploop met dat glitterpaillettending aan, met de spotlights op me gericht, dan komt er echt iemand aan. Ik straal dan nog harder uit wie ik ben. Mensen kijken toch wel naar je, so why not make the most of it.”

P1030624P1030625

William Kouam Djoko vormt de 24e samen met Tom Ruijg een team bij de stage van Visionquest. Djoko is al bijna een decennia actief in de Nederlandse house scene. Zijn meest beruchte release tot op heden werd vorig jaar uitgebracht op het almachtige Rush Hour label. Ruijg wordt beschouwd als één van Nederlands grootste talenten.

Ennuhm, wat vind jij er eigenlijk van?

vogeltjes met een mening waren je voor.