Niels-12

Prof Mudde over Britse bass-cultuur

Met de samenwerking tussen Mudde en Mosca heeft Red Bull Studios Connect twee artiesten bij elkaar gezet die samen een mooie boekenreeks zouden kunnen schrijven over muziek uit de UK. Of hij het zo bedoeld heeft of niet, Mosca is een van dé gezichten van het hedendaagse UK-geluid. Dat geluid is een mengeling van de ongeëvenaarde Britse bass-cultuur en een herontdekking van house en techno. Deze veelzijdigheid van muziekstromingen heeft waarschijnlijk geleid tot Mosca’s ambassadeurschap, daar de Engelsman zeer diverse producties aflevert. Op zijn beurt is Mudde, vaandeldrager van het Boston Strip collectief, een alleseter als het gaat om UK-sounds. De DJ en MC staat samen met Mosca, een van zijn inspiratiebronnen, op 16 augustus in Toffler als opmaat naar Mysteryland, waar de mannen ook back2back draaien.

Mosca – Bax

De UK heeft, anders dan Nederland, een bruisende bass-cultuur. In pakweg Liverpool of Nottingham groei je op met bass-gerelatereerde genres als 2-step, drum ‘n bass, grime, garage, jungle, UK-funky of meer recent dubstep. Bij Mudde lijkt het wel of hij eenzelfde opvoeding heeft gehad, zo gepassioneerd praat hij over dergelijke genres. Daarom vroegen wij ‘professor’ Mudde om trademark platen te selecteren van enkele UK-genres. Daarnaast waren we natuurlijk ook benieuwd naar tracks die de nieuwe sound vertegenwoordigen.

Dizzee Rascal – Wheel (Instrumental)

Mudde: ‘De ultieme grime instrumental is wat mij betreft Wheel van Dizzee Rascal. Dizzee was ooit een steengoede producer die samen met collega’s Wiley en Jammer (ook nog MC’s) met gekke minimale beats een nieuwe sound heeft neergezet die nog steeds resoneert in de huidige UK-bass scene.’

Helix – Stacks Riddim

Mudde: ‘Stacks Riddim van Helix is een moderne klassieker waar percussieve Traxx house, grime en een uniek eigen geluid samen komen in een dansvloer stomper.’

Bobby Konders – Massai Women

Mudde: ‘Bobby Konders is vooral bekend van zijn reggaeproducties voor het Massive B vlaggenschip (soundsystem, studio, label). Hij heeft ook house gemaakt in de 90′s die in het hokje NY House ‘n Authority gestopt kan worden. De track Massai Women is een prachtig voorbeeld van diepe percussieve New York house die nu heel erg populair is in de UK. Secret weapon!’

D Malice – Gabryelle Refix

Mudde: ‘UK Funky is een beetje een vergeten genre en is door veel UK-Funky producers ook dood verklaard. Heel erg jammer want de mix van house met tribal elementen en een no-nonsense London vibe is nog steeds relevant’

Kowton – TFB

Mudde: ‘Kowton is een hele toffe artiest die een grime mindstate gebruikt in zijn percussieve techno-producties. TFB is een Teringharde Fucking Banger.’

Paul Woolford – Overload

Mudde: ‘Paul Woolford is een goed voorbeeld van een artiest van de oude garde die op een geweldige manier zijn sound opnieuw heeft uitgevonden (check ook zijn alter ego Special Request waaronder zijn liefde voor jungle aan bod komt). De track Untitled op Hotflush Recordings, van de altijd gezellige Scuba, heeft alle kwaliteiten om een zomerhit te worden. De b-kant van deze release (vinyl only) mag echter niet over het hoofd gezien worden. Dat is een ramplaat om u tegen te zeggen.’

Marquis Hawkes – Housing Project

Mudde: ‘Marquis Hawkes is een opkomende house producer die een dikke analoge sound neerzet op het Dixon Basement Avenue Jams label.’

Omar S – It’s Money in the D

Mudde: ‘Niet per se een UK benchmark track, hij komt immers uit Detroit, maar Omar S is gewoon een baas!’

 

Ennuhm, wat vind jij er eigenlijk van?

vogeltjes met een mening waren je voor.