acti

ACTI: ‘Subground is bedoeld om grond te doen schudden’

Op de berg, in de beruchte bunker, zal het evangelie van QULT worden gepredikt dit jaar. We spraken met ACTI, de uitvinder van ‘subground’. Deze nieuwe stroming binnen de hardere stijlen heeft de laatste tijd enorm aan populariteit gewonnen. Het is een van de experimentele stijlen waar QULT op is gebouwd. Benieuwd geworden? Klikken!

Hey Manuele! Fijn dat je een momentje voor ons hebt. Voor de lezers die je nog niet kennen, wie of wat is ACTI nu precies?

Ciao iedereen! ACTI, met hoofdletters, is een alias in het leven geroepen toen ik andere muziek dan hardstyle ging produceren. Begin 2011 was ik wat aan het experimenteren en probeerde ik een brug te slaan tussen de hardere stijlen en electro house. Na behoorlijk wat zoeken, is daar uiteindelijk ‘subground’ uitgekomen. ‘Subground’ doet de grond trillen en is de perfecte verbinding tussen twee verschillende stijlen. En dat slaat gigantisch aan. De laatste maanden groeit de trouwe aanhang sneller en sneller en wereldwijd komen steeds meer mensen in aanraking met subground. Dit mede dankzij QULT, de organisatie die vanaf het prille begin de potentie van deze stroming zag. Zowel de stroming als QULT zijn aan het groeien.

Binnen de hardstyle ben je al lange tijd succesvol onder de naam Activator. Waarom duurde het zo lang voor het grote publiek kennis maakte met ACTI? Aangezien je ook al enkele jaren onder die naam actief bent.

Je zou inderdaad kunnen zeggen dat dit alias al langere tijd bestaat. Maar er is wel degelijk een verschil tussen ACTI en Acti. Acti is een afkorting van Activator. Deze naam heb ik wel eens in de credits van producties gezet, net als DJ Act of ProzAct. Ik gebruikte de naam Acti vooral bij back2back hardstyle producties, zoals Acti & Jajox – ‘Santana’. Dit vond ik beter klinken dan Activator. Begin 2013 heb ik besloten om naast Activator (hardstyle) ACTI als volwaardige naam te gebruiken in subground.

Wat is de reden dat je ACTI nu introduceert, met behulp van het QULT concept?

Die veronderstelling klopt niet helemaal, maar ik snap de verwarring als je alleen naar ACTI kijkt. Maanden voor de eerste QULT draaide en produceerde ik al subground als Activator. Veel promoters raakten hierdoor wat van slag, omdat ze niet wisten wat ze konden verwachten als ze Activator voor hun evenement boekten. Na enkele keren met Q-dance en mijn eigen agency te hebben gezeten, heb ik de knoop doorgehakt. Sindsdien bestaat er dus zowel Activator als ACTI. Nogmaals, de eerste is hardstyle, de tweede is subground-electro.

We zijn nu alweer enkele maanden verder, sinds je voor het eerst aantrad voor QULT. Hoe omschrijf jij dit concept zelf? En kijk je al een beetje uit naar je optreden op Mysteryland?

QULT is een feest waar ik echt helemaal in op ga. Het is een fantastisch evenement. Het geeft mij de ruimte het publiek een verhaal te vertellen met mijn muziek, en daarom wil ik altijd minimaal 2 uur draaien. Ik vind het prachtig mensen mee te nemen op reis, door middel van geluid, en ze kennis te laten maken met verschillende vibes en stimulations. Ik kan niet wachten tot Mysteryland! Ik ben hard bezig met het voorbereiden van enkele speciale dingen, maar dat hou ik nog even voor mezelf. ‘Tomorrow is a Mystery’  tenslotte!

Wat biedt meer uitdaging? Draaien als Activator op de Q-dance stage op Mysteryland 2011, of als ACTI in de QULT bunker dit jaar?

Toen ik als Activator in 2011 op de Q-dance stage stond, lag de grootste uitdaging in het feit dat alleen de enkele fanatieke fans subground kenden en ik op een hardstyle stage stond. Elke keer als ik nu op QULT sta, voelt het als thuis komen. Het voelt alsof iedereen op me wacht, omdat ik aan de basis stond van deze nieuwe beweging, waarop Q-dance QULT heeft gebouwd.

Wat waren je verwachtingen toen je ACTI van de studio naar de stage bracht? Het schema voor deze act lijkt zelfs groter dan die van Activator dit jaar. Ben je daar blij mee?

Ik ben vanaf het prille begin 100% zeker geweest dat deze nieuwe stroming aan zou slaan. Het was iets dat de huidige ‘EDM’ scene nodig had, iets wat ontbrak. Tijdens het produceren in mijn studio, zat ik al weg te dromen over op welke manier het publiek zou reageren op de tracks. Dit alles ondanks veel vrienden en collega’s die lang niet zo zeker waren van de toekomst van subground.  Op dit moment ziet het schema van ACTI er erg goed uit, vooral als je kijkt naar de grotere stages. Maar ik doe nog altijd mee als Activator, en krijg daar ook nog steeds de respect en reactie die deze naam naar mijn mening verdient. Mensen die beweren dat ik naar een andere stijl ben overgestapt omdat ik niet meer mee kon doen als Activator, zitten er compleet naast. Maar ik ben erg trots op wat subground tot nu toe allemaal voor elkaar heeft gekregen in de wereld van elektronische muziek.

Wat kunnen we dit jaar nog meer van ACTI/Activator verwachten?

Vooral erg, erg veel innovatie en een echte authentieke stijl. Zoals ik dat al sinds 2001 doe :) Voor nu, ciao!

Meer weten over ACTI en QULT op Mysteryland? Hier klikken! 

 

 

Ennuhm, wat vind jij er eigenlijk van?

vogeltjes met een mening waren je voor.