“Zo zielig zijn ze niet hoor!”

In Kameroen ligt een dorpje genaamd Kake II. Inderdaad,uit te spreken als Kaketoe. De bewoners hebben lang geen directe toegang tot schoon drinkwater gehad. Livebuild, een organisatie die water- en onderwijsprojecten in Kameroen begeleidt en steunt, heeft met de steun van Mysteryland ‘Project Kake II’ in gang gezet. Samen met de lokale bevolking zijn ze al lange tijd bezig een goed werkend systeem te installeren, waardoor het water uit een nabij gelegen krater binnen handbereik zal zijn. Water is tenslotte toch voor iedereen?!

Livebuild is een organisatie die investeert in kleine, lokale projecten in Kameroen. Niet door middel van voedselpakketten of vaccinaties, maar door het begeleiden en trainen van de lokale bevolking. De focus ligt op water- en onderwijsprojecten. “Wij helpen mensen om zichzelf te mobiliseren”, aldus creative director Joris van Rest. Directeur Koen van Bremen voegt daar aan toe: “Livebuild helpt een dorp als Kake II te organiseren. Wij leggen de connecties tussen verschillende partijen zoals de overheid en lokale aannemers. Wij trainen ze, zodat ze zelf de organisatie op zich kunnen nemen. Door te investeren geven we de bevolking een zetje in de goede richting”. Dit is niet altijd even makkelijk. “Door de jaren heen is het vertrouwen in hulp van buitenaf in Kameroen behoorlijk beschadigd. Grote hulporganisaties hebben beloften gedaan, waar vervolgens nooit wat van terecht is gekomen. Ook de overheid is nauwelijks aanwezig” aldus Koen. Livebuild is gedurende het hele jaar aanwezig on site.

water1

Waarom Kameroen? “Livebuild was een tijd lang vertegenwoordigd in vele landen in Afrika. Dit bleek niet altijd de juiste manier. We hebben uiteindelijk voor Kameroen gekozen vanwege de relatieve stabiliteit, en de urgentie van het watergebrek.” zegt Koen. “Een dorp als Kake II had alleen maar enkele modderige stroompjes tot de beschikking, en een enkele vervuilde put. Eigenlijk best bizar, een tekort hebben aan iets essentieels als water”.

In Kake II is de Water Association opgericht, een samenwerking tussen verschillende dorpen uit de omgeving. Dit waterbedrijf zit tegenwoordig in een eigen kantoor van waaruit het project geleid wordt. Ook worden hier bijvoorbeeld de reserve-onderdelen bewaard. Het uiteindelijke doel blijft dat de gemeenschap zijn eigen zaken zal regelen. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in een bijdrage van de bewoners, en het betrekken van lokale bouwvakkers. Recentelijk is de water intake het kratermeer in gelaten, en er wordt nu hard gewerkt aan de verbinding met het dorp.Koen: “We pakken het stap voor stap aan, zodat de lokale mensen de regie in handen kunnen houden. Wij sturen bij waar nodig”.

water2

Sinds twee jaar werken Mysteryland en Livebuild samen in Kameroen. Dit verbond heeft verschillende invullingen gekregen op Mysteryland zelf, waarvan de meest noemenswaardige toch wel het eigen eilandje was. “We zijn begonnen met een ‘slechtweerluifel’ twee jaar terug. We hadden er een kleine oase van gemaakt, met een 90′s DJ. Gedurende het festival ontstond er spontaan een feestje, met onder andere de MC van Dirty Dutch!”. Vorig jaar werd er aan de mensen op de gastenlijst om een bijdrage voor Project Kake II gevraagd. Bij verschillende toiletgroepen kon je tegen een kleine bijdrage jezelf opfrissen met deo en gel. Dit alles niet zonder de nodige voorlichting. “Het voorlichten gebeurd op een prettige manier. Door de festivalbezoeker te vermaken, iets leuks aan te bieden willen we uitnodigen tot een gesprek. Als je alleen maar je boodschap gaat verkondigen, haken mensen af. We willen dat ze op ons afstappen, in plaats van het gebruikelijke andersom.” zegt Joris. “De boodschap? Mensen er bewust van maken dat schoon drinkwater helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Maar ook dat de mensen in Kake II helemaal niet zo ‘zielig’ zijn als soms wordt gedacht. Ze kunnen zichzelf prima onderhouden, alleen hebben daar wel onze hulp bij nodig in het begin”.

water3

Vorig jaar was de totale opbrengst zo’n 34.000 euro, waarvan elke cent in dit project is geïnvesteerd. Ook dit jaar zal Livebuild weer aanwezig zijn op Mysteryland. “De waterbarren zijn er sowieso weer. We zijn nog druk aan het brainstormen over andere leuke acties, daar kan ik nog niet teveel over kwijt natuurlijk!” lacht Joris. Maar dat de bezoeker iets unieks staat te wachten, daar kunnen we wel vanuit gaan.

Ennuhm, wat vind jij er eigenlijk van?

vogeltjes met een mening waren je voor.