weiter2

Olivier Weiter: “We brengen de Rock ‘n Roll terug in house”

Deze week besteden we aandacht aan niemand minder dan ‘rising star’ Olivier Weiter, die dit jaar zijn eigen stage heeft op Mysteryland. Bekend om zijn melodieuze sound, heeft de carriere van Roel Varkevisser een vogelvlucht genomen het afgelopen jaar. Reden genoeg om de man zelf eens te interviewen! “Het afgelopen jaar was één lange rollercoasterrit. Ik ben ingestapt en ben eigenlijk nog onderweg, het is niet te bevatten”.

Hey Roel! Leuk dat je even tijd hebt om wat vragen te beantwoorden. Jij hebt dit jaar voor het eerst je eigen area op Mysteryland, gefeliciteerd! Hoe voelt het om een heuse Weiter-tent te hosten? “Ja dat is super vet natuurlijk, ik heb wel een paar keer eerder gigs op Mysteryland gedaan, maar geen eigen area. Om zo’n grote stage te krijgen en die muzikaal gezien ook zelf in te mogen vullen is een grote eer. Het past ook mooi in de lijn hoe het verder gaat in mijn carrière, het is ook wel goed om het festivalseizoen op deze manier af te sluiten. Het wordt echt een gekkenhuis, het wordt echt een grote tent met een mooie stage en hele toffe artiesten.”

Met wat voor voorbereidingen op Mysteryland ben je bezig? “De voorbereidingen hebben we eigenlijk al gehad. We hebben natuurlijk de artiesten geboekt en het concept staat er al natuurlijk. De shows hebben we allemaal al uitgedacht, de decoraties zijn al uitgezocht en de stage is ontworpen. Het hoeft alleen nog maar te beginnen eigenlijk! Afgelopen jaar begon onze tour in Paradiso en daarna reisden we door hele land om een beetje de Rock & Roll terug te brengen in de housescene. Mysteryland is eigenlijk de closing van die rondreis, aan het einde van het festivalseizoen. In november gaan we beginnen aan het tweede deel van die tour.”

Heb je veel invloed gehad op de indeling van je area op Mysteryland? “Absoluut! Ik wil eigenlijk alles in eigen hand houden wat betreft de indeling van mijn area en krijg die vrijheid ook van de organisatie. Er komt weer een paaldans act zoals we in Paradiso ook hebben gedaan. Wat ik heel belangrijk vind is vooral dat de energie tussen de dj en het publiek één is, dus we hebben daar ook rekening mee gehouden bij het ontwerpen van het podium. Een laag podium met veel ruimte er omheen voor het publiek, aan alle kanten. Zodat je er echt met zijn allen staat, in plaats van twintig meter boven je publiek in de dj-booth. Het publiek moet gewoon onderdeel zijn van het spel, ondanks het formaat moet mijn tent toch een intiem gevoel uitstralen.”

De Weiter-area heeft met vijf acts de meest bescheiden line-up van het festival, omdat jij daar weer een lange set gaat weggeven zoals je op al je Weiter avonden doet. Hoe heb je de planning voor jouw area samengesteld en waarom heb je specifiek voor deze artiesten gekozen? “Alle artiesten die op de line-up staan heb ik wel een speciale band mee en heb ik zelf geboekt. Het is niet zo dat ik vanuit Mysteryland suggesties kreeg voor het samenstellen van de timetable, het zijn toch artiesten waar ik een aparte band mee heb. Eelke Kleijn is een bevriende producer en daar zit ik gewoon veel mee in de studio, Miss Melara is m’n beste vriendinnetje, Kölsch is voor mij de ontdekking van het jaar, echt een topartiest en Heartthrob heb ik in Berlijn ontmoet en een goede klik mee. Die staan eigenlijk nooit meer in Nederland en dat vind ik enorm jammer, want de eerste platen die ik kocht waren van Heartthrob. Om hun dan ook te boeken voelt gewoon goed. Zelf ga ik natuurlijk ook weer een lange set draaien. Het plan was eigenlijk om een set van zes uur neer te zetten, maar dat is wat te lang voor een festival. Daarom hebben we besloten om er een set van vier uur van te maken, ik sluit het festival ook af in mijn area.”

Vorig jaar verkocht je Paradiso schaamteloos uit en het begin van de Weiter-epidemic was daar. Hoe heb jij het afgelopen jaar zelf ervaren? “De eerste show in Paradiso was binnen twee tot drie weken uitverkocht. Paradiso is toch wel een hele belangrijke locatie, van tevoren waren de mensen wel een beetje sceptisch maar dat was gelukkig onterecht. Die avond is gewoon een enorm goede kickstart geweest. De venues die onze tour daarna aandeed verkochten ook allemaal uit, dus het liep lekker door. Het afgelopen jaar was één lange rollercoasterrit. Ik ben ingestapt en ben eigenlijk nog onderweg, het is niet te bevatten en ik krijg ook vrij weinig tijd om er bij stil te staan. Ik geniet natuurlijk wel in volle teugen, maar moet ook gewoon door. Gaan, gaan en alles geven. Geen tijd om na te denken!”

Wat zijn vereisten voor een goed feest volgens jou? We weten maar al te goed dat je ze kan bouwen, maar hoe kan jij de specifieke ‘Weiter-magic’ omschrijven? “Nou, de scene is in Nederland best wel verzadigd geraakt, je moet jezelf constant blijven ontwikkelen om het hier vol te houden. Niet alleen qua succes, maar ook om het spannend te houden voor jezelf en het publiek. Dat doe ik gewoon door dit soort shows op te zetten en veel te produceren(er komen weer aardig wat producties aan trouwens maar daarover later meer), dat samen met het optreden on stage houdt het spannend en uitdagend. De Weiter-avonden zijn ook een leuke manier om me te onderscheiden. Ik heb het even nagevraagd bij Paradiso, maar ben de enige artiest op dit gebied die de locatie met een onemanshow heeft uitverkocht. Dat staat ook gewoon goed! Het concept is gewoon best een succes en de samenwerking met ID&T verloopt ook altijd goed, ik ben ook heel dankbaar voor de steun die ik vanuit hen heb gekregen. Dat is voor mij als artiest ook een extra motivatie om gewoon je ding te blijven doen en een speciale dag te maken van de exclusieve area die ik alleen op Mysteryland zal verzorgen. Ik sta verder ook wel op bijna alle festivals die er toe doen, maar zo’n area hosten doe ik alleen op ML. Als het gewoon goed loopt gaan we het misschien wel oppakken voor de buitenlandse Mysteryland, maar we willen het verder wel speciaal houden.”

Je moet hard blijven werken om deze stijgende lijn door te zetten lijkt me? Op wat voor manier ben jij hier mee bezig? “Ik blijf gewoon mijn ding doen en probeer dit tempo daarbij aan te houden. Er komen binnenkort weer wat leuke plaatjes uit, op Bla Bla komt bijvoorbeeld een nieuwe release: the Summer Sampler. Ik ga een remix maken van een nieuwe plaat van Arjuna Schiks, die komt binnenkort ook uit en ik heb zojuist een remix met Eelke Kleijn gemaakt van een oude tranceplaat gemaakt op het label van Armin van Buuren, die loopt eigenlijk ook hartstikke lekker. Dus ik ben op dit moment veel bezig met produceren en zie jullie 24 augustus!”

Benieuwd naar de line-up van Weiter @ Mysteryland? Dat vind je allemaal hier!

Ennuhm, wat vind jij er eigenlijk van?

vogeltjes met een mening waren je voor.