klankschaal

Healing Garden – Even helemaal tot jezelf komen

Nadat je net helemaal uit je plaat bent gegaan op je favoriete stage vind je het tijd om eventjes te gaan zitten. Wanneer je langs de piramide loopt opzoek naar een lekker plekje zie je een klein eiland dat je nog niet eerder was opgevallen, de Healing Garden. De ideale gelegenheid om even helemaal tot jezelf te komen.

In 2005 verscheen de spirituele tuin op Mysteryland. Nu, acht jaar later is de aanpak flink veranderd, maar de intentie nog steeds hetzelfde. De Healing Garden, een plek waar je tot je spirituele zelf kunt komen. Het is de enige stage op Mysteryland waar je even afstand kunt doen van het grootse en opzoek kunt gaan naar innerlijke rust.

Op het moment dat je binnenkomt zal je al snel merken dat de omgeving hier behoorlijk anders is dan op de rest van het festival. De organisatie begint een aantal dagen voor het festival al met het creëren van een spiritueel veld door meditatie en het ophangen van kristallen. Volgens Sarah, één van de organisatoren raken veel bezoekers al snel gehecht aan de vibe die er op het terrein hangt. “Wat de Healing Garden zo speciaal maakt is de sfeer die er is. “Het is zo grappig om te zien dat er hele nuchtere mensen bij ons binnenkomen en wat lacherig doen, terwijl ze uiteindelijk de hele dag mellow bij ons hangen.”

boeddah

Mocht je het beeld hebben gekregen dat de Healing Garden enkel en alleen uit Yoga matjes bestaat, dan heb je het mis. Op het terrein is een cirkel gevormd van zes Yurts, grote Mongoolse tenten met een puntig dak. In die Yurts zitten ook zes verschillende acts waarbij van alles te doen is. De acts hebben allemaal iets met muziek te maken. “Voorheen hadden we ook healers en dierentolken, maar omdat dat toch iets te ver weg stond van de beleving van de festivalgangers zijn we ons op muziek met bepaalde frequenties gaan richten. Door middel van toonhoogtes kan het publiek in de muziek tot zichzelf komen”, aldus Sarah.

Eén van de acts in een Yurt is Mahamudra, een muzikaal duo waarbij je met een koptelefoon op luistert naar de lage frequenties van de didgeridoo, begeleid door een zingende vrouw. Volgens Hans Karssen, de didgeridoo speler van het duo creëert de act bij veel mensen een gevoel dat ze nog niet eerder kenden. “Zodra het publiek binnenkomt, krijgen ze een koptelefoon op, en kunnen ze gaan zitten. Muzikaal spelen wij een soort soundscapes waardoor ze zich naar binnen gaan richten in plaats van naar buiten. Het is een soort break die ze krijgen waarmee we elke keer weer heel veel mensen mee de diepte in nemen.  We krijgen de gekste mensen binnen en vorig jaar was het zo druk dat er heel vaak een rij voor de tent stond.”

Waar de organisatie en de acts ontzettend blij mee zijn is dat het beeld van mensen op spiritualiteit ontzettend veranderd is. “Het heeft geen negatieve lading meer, weinig mensen kijken er nog van op als je met iets spiritueels bezig bent. Het mag gezegd worden. We zijn ook supertrots dat het op zo’n groot festival kan plaatsvinden”, zegt Hans. Jeroen, die achter de HiFi Mysterylschool zit, is het daarmee eens. “de Healing Garden is de perfecte plek om ons ding neer te zetten. We werken met een jongere generatie en zetten spiritualiteit op een andere manier neer.”

De Hifi Mysteryschool is een act waarbij je met een koptelefoon wegspaced op rustige muziek en visuals die met geometrieën op elkaar zijn afgestemd waardoor je bepaalde poorten en herinneringen binnen je onderbewustzijn opent. Naast deze school zijn er nog meer acts die je door middel van muziek in een spirituele staat brengt. Zo zijn er bijvoorbeeld klankschaalmassages waarbij je naast een grote gong wordt gemasseerd, een shaman-collectief die je een trancereis bezorgt doormiddel van drums en zijn er zelfs 5D activaties te vinden waarmee je een nieuw chakra activeert.

Buiten de Yurts zijn er nog meer acts waarmee je tot je spirituele zelf komt. Sarah, van de Healing Garden noemt nog een aantal buitenacts.  “Er is een psycic fair met handlezers, healers, edelstenen- en tarotlezers. Ook lopen er hypnotherapeuten rond die je een ‘drug of choice’ ervaring kunnen geven. Zij kunnen door middel van een lichte trance een euforische staat oproepen. Dit moet je wel nuchter proberen, anders heeft het geen zin. Ook komt er een fijn hoekje waar je je kan laten masseren.”

lllm

Al met al lijkt het zo niet moeilijk om je uren te verliezen in de spiritualiteit van de Healing Garden. Waan je een keer op het eiland van rust en ontdek dat je eigenlijk een stuk meer gemeen hebt met je spirituele kant dan je in eerste instantie dacht.  Of je nou tot rust wilt komen door middel van didgeridoomuziek of een audiovisuele ervaring, dit is the place to be.

Ennuhm, wat vind jij er eigenlijk van?

vogeltjes met een mening waren je voor.