Laat je bedwelmen door Bollywood

Wie verwacht slechts house op Mysteryland te horen heeft het mis. Eén van de unieke acts buiten het ‘gewone’ is Vijayanthi. Vijayanthi is een Indiase danseres die al 6,5 jaar in Amsterdam woont en Bollywood danscursussen geeft. Iedereen die zin heeft om even lekker los te komen met de heupen op Mysteryland raden we aan om bij deze workshop aanwezig te zijn.

Wat houdt Bollywood dansen in?

Zoals je misschien al wel weet is Bollywood de informele naam voor de filmstad Mumbai (voorheen Bombay). Bollywood dansen is een commerciële naam voor moderne Indiase dans. Het is een combinatie tussen klassieke Indiase dans, waar de basis ligt, volksdansen en soms een aantal Latino- en Arabische invloeden. Bollywood-films bevatten meestal veel muziek en laten dansers het verhaal vertellen. Het gebruik van levendige kleuren en moderne dans maakt de films bedwelmend. Er zijn nummers en dansers voor elke situatie binnen een film.

Hoe heb je dansen opgepikt?

Al vanaf kinds af aan is dansen een van mijn grootste passies. Ik leerde eerst een klassieke Indiase dansvorm die Bharatnatyam heet, maar al snel voelde ik me aangetrokken tot de Bollywood-dansvorm. Ik keek veel films en muziekvideo’s op tv en leerde mezelf de dans daarmee aan. Het was makkelijk voor me omdat ik de klassieke dans al beheerste.

Komt er een bepaald soort mensen op je af die de dans willen leren?

De dans is internationaal vrij populair dus er komt echt van alles op mijn workshops af. Ik heb in Nederland mensen van over heel Europa les gegeven, ook word ik wel eens gevraagd voor bedrijven of vrijgezellenfeestjes en zelfs stelletjes die de dans voor hun bruiloft willen leren. Het is voor de meeste mensen zo anders en leerzaam. Op het festival is iedereen welkom om de dans te komen leren.

Wat is het meest unieke en aparte aan de Bollywood dans?

De redden dat ik het uniek vind in verhouding tot andere dansen is dat het levendiger en energieker is. Het kent een combinatie van alle dansvormen die van het nummer afhangt en maakt niet uit of je al ervaring hebt of niet.

Kijk je veel Bollywood films? En heb je een must-see?

Ik hou ontzettend veel van Bollywood films! De drama en het verhaal van elk script is uniek. Soms is de muziek of de dans in de films zo spectaculair dat mensen alleen daarom al de film willen zien. Ik kan wel honderd films op noemen die je gezien moet hebben, maar als ik er eentje moet op noemen dan zeg ik toch Sholay. De film is vanwege de gehele inhoud een kenmerkende Bollywood film.

Wat voor verwachtingen heb je van Mysteryland?

Ik hoop op het festival iedereen te kunnen laten dansen op Bollywoodnummers. En wanneer de workshop klaar is hoop ik op elk gezicht een hele grote glimlach te zien!

Ennuhm, wat vind jij er eigenlijk van?

vogeltjes met een mening waren je voor.