speedyJ

Speedy J: “Zolang ik me niet verveel, verveelt het publiek zich ook niet”

Jochem Paap, beter bekend als Speedy J, is een van dé boegbeelden van pure techno. Rechttoe, rechtaan, geen geouwehoer, gewoon knallen. Met zijn label Electric Deluxe en de Electric Deluxe Presents feesten, zet hij keer op keer de standaard binnen de techno. Hij heeft een ongeëvenaarde neus voor nieuw talent, een geschenk dat hij maar al te goed weet te gebruiken. Ook deze editie heeft Jochem zijn eigen Electric Deluxe Presents area. Tijd om deze technokoning eens een paar vragen te stellen!

We hadden het interview eigenlijk zoals iedere week op woensdag willen plaatsen, maar Jochem was druk. Waarmee eigenlijk? “Afgelopen woensdag stond ik B2B met met Lucy onder de naam Zeitgeber in de Berlijnse Boiler Room. Voor de mensen die dit nog niet kennen: een optreden in een club waarbij meerdere camera’s op je gericht zijn, het wordt live uitgezonden. Dat was natuurlijk even wennen! Een hele nieuwe ervaring, maar het was enorm leuk om te doen en ook nog de drukste editie ooit volgens de organisatie. De club was afgeladen vol. Zulke optredens houden het werk ook uitdagend natuurlijk.”

Dat moet ook wel, je draait al langer mee dan Mysteryland. Hoe zou jij je carrière samenvatten? “Dat zou ik niet in één antwoord kunnen omschrijven, daar is 25 jaar te lang voor. Ik heb verschillende fases gekend in mijn carrière en vooral ook verschillende fases voorbij zien komen in de scene. Er is in de loop der jaren veel ontwikkeling geweest. We noemen onze muziek nog steeds techno, maar het heeft al behoorlijk wat incarnaties ondergaan. Bovendien associëren de meeste mensen dancemuziek met uitgaan, wat doorgaans maar een bepaalde fase van je leven is. Ik heb dus al vier of vijf generatief publiek voorbij zien komen die allemaal weer hun eigen manier van feesten hebben. Dat is wel een aspect dat het heel leuk maakt trouwens, het blijven telkens weer nieuwe mensen interesseren en als ze eenmaal verslingerd raken aan de muziek graven die ook juist weer terug naar het werk van voeger.”

Een kwart eeuw

“Vijfentwintig jaar geleden was het allemaal nieuw en nog enorm underground. Een compleet ondergeschoven kindje, wat media-aandacht betreft. Nu is het bijna mainstream geworden, het is eigenlijk gewoon mainstream. Dus ik kan niet zeggen welk moment me het meeste bijgebleven is. Wat me het meest bij blijft is dat het nog steeds mogelijk is om binnen in dit werk nieuwe dingen te doen, leuke dingen mee te maken en mensen een leuke tijd te geven met goede muziek. Zolang ik me niet verveel, verveelt het publiek zich ook niet.”  Hoe zorg je er voor dat het niet gaat vervelen dan? “ Ik blijf gewoon de uitdagingen zoeken en ga niet op de automatische piloot werken. Ik hou er niet van om één trucje uit te buiten en daar en hele carrière op te baseren, dus ik blijf nieuwe dingen proberen. Zo switch ik af en toe van aanpak of zelfs van genre. Mijn producties gaan bij wijze van spreken van ambient tot industrial en weer naar techno, noem het maar op. Het is best wel breed en zo blijf ik het uitdagend en spannend maken voor mezelf.”

Kan je een moment noemen dat de meeste indruk op je heeft gemaakt en de meeste invloed op je carrière heeft gehad? “Begin jaren ’90 was de scene echt totaal anders dan nu. Dat is voor de jongere generatie misschien moeilijk om zich voor te stellen, maar de doorgewinterde liefhebbers zullen wel weten wat ik bedoel. Destijds was er in Rotterdam een kleine scene, Amsterdam was wat en nog een beetje in Schiedam, Eindhoven of Utrecht. Daar hield het wel op, het was echt super underground. Er was gewoon niet iedere week een feest, dus als er dan een clubavond of feest was ging iedere liefhebber uit heel Nederland daar naartoe. De eerste feesten waren eigenlijk alleen maar bekend bij vrienden van vrienden, maar dat werd langzaam meer. Het was in die tijd gewoon echt een heel gesloten wereldje. Toen ik op een gegeven moment in contact kwam met Plus 8 – het label van Richie – gingen de deuren voor mij open zegmaar. Die kwamen uit de omgeving van Detroit, wat toen ook al beschouwd werd als de bakermat van de techno. Dat heeft me wel enorm geholpen om het naar een hoger niveau te tillen. Ik heb ook nog muziek uitgebracht op Warp Records in die tijd, dat was ook weer zo’n moment dat er voor gezorgd heeft dat ik er nog ben.”

Mysteryland

Electric Deluxe Presents is al jaren een van de vaste waarden op Mysteryland. Wat willen jullie het Mysteryland publiek meegeven? “Ik heb natuurlijk in al die jaren heel wat meegemaakt als artiest, maar ook heel veel clubs van binnen bekeken en evenementen bezocht. Dat geeft je ook wel een bepaald ideaalbeeld hoe een perfect feest er volgens jou uit ziet. Wat wij proberen met alle mogelijke zorg de line-up samen te stellen, alles moet kloppen. Het is bijvoorbeeld heel vervelend als je na iemand draait die een totaal andere stijl brengt. Wij proberen alles perfect op elkaar aan te sluiten zodat de flow zich over het hele evenement uitspreidt. Ook willen we altijd perfect geluid hebben, zowel op het podium als in de zaal. Dat soort kleine dingetjes, maar wel de kleine details die er voor zorgen dat de artiest op het podium zelf goed uit de verf kan komen: ze kunnen draaien wat ze willen en zich van hun beste kant laten zien. Ook proberen we altijd een mix te maken van de bekendere artiesten onder het grote publiek en namen die alleen de echte liefhebbers kennen. Zo hebben we op Mysteryland de bekendere Joseph Capriati, maar dan zetten we er ook weer zoiets als Shed bij, een naam die waarschijnlijk alleen de echte liefhebbers aan zal spreken. Daar proberen we altijd een soort balans in te vinden, dat het hele spectrum van wat ik bij Electric Deluxe vind passen aan bod komt en op een manier wordt gepresenteerd dat het voor iedereen het beste over komt. Het complete plaatje moet gewoon kloppen!”

Wat kunnen we verder nog van jou verwachten de komende tijd? “Ik ga een plaat uitbrengen met Lucy onder die eerder genoemde alias Zeitgeber, die al te beluisteren op Soundcloud en komt binnenkort uit. Verder ben ik bezig met eigen nieuwe solo-releases, die komen na de zomer op begin volgend jaar uit, dus ik ben voorlopig wel weer druk ja! We staan ook nog op het Amsterdam Dance Event met Electric Deluxe, maar eerst op Mysteryland. Dat wordt ook weer een prachtige uitdaging. Tot daar!”

Alle informatie rondom Electric Deluxe Presents op Mysteryland vind je hier!

Ennuhm, wat vind jij er eigenlijk van?

vogeltjes met een mening waren je voor.