release

Voor die verloren momenten op het werk

De afgelopen tijd zijn er nogal wat boeken en docu’s uitgekomen over dance, house, raven en feesten. Ook wemelt het van de blogs. De een wat groter dan de ander. Voor de echte liefhebber hebben we een kleine opsomming gemaakt met plekken waar je wat verdieping kan vinden.

Resident Advisor

Toch wel een van de toonaangevende blogs als het om elektronische muziek gaat tegenwoordig. Het laatste nieuws en interviews met de grootste DJ’s kan je er vinden. Maar wat Resident Advisor net even dat beetje extra geeft, is de aandacht voor onderwerpen waar je normaal niets over zou horen. Ook beslaat Resident Advisor een zeer, zeer breed spectrum en beperkt het zich niet tot wat nu ‘hot and happening’ is. Een eigenwijs blog waar je uren in kan rond struinen.

Release – Het verhaal van ID&T 

Onder leiding van Gert van Veen (Quazar/een van de, zo niet de eerste ‘dance-journalist’ van ons land) publiceerde een kleine groep schrijvers ‘Release’. Het dikke boek beschrijft in geuren en kleuren hoe ID&T tot stand is gekomen. Van een kleine vriendengroep tot een van de grootste evenementenbureau’s in de wereld, van hoogte- naar dieptepunten, en dat alles in combinatie met prachtig archiefmateriaal. Bekijk hier de teaser.

Rave America 

Sinds het prille begin van house wordt er al hard op los ge’raved’ in Amerika. Mireille Silcott omschrijft door middel van honderden interviews hoe de scene tot stand in gekomen in een land met zulke strenge normen en waarden. Waar Nederland beroep kon doen op een ruimdenkend publiek, heeft de Amerikaanse overheid altijd alles in het werk gesteld raves te verbieden. Silcott slaagt er als geen ander in de wereld van illegale feestjes, ‘E’, acid en extravagante figuren in de context van de jaren ’70, ’80 en ’90 te plaatsen.

Mary Go Wild – 25 House in Nederland

Waar Rave America een must-read is voor house in the States, daar geldt voor Mary Go Wild hetzelfde. Maar dan in ons eigen Nederland. Het boek moet nog uitkomen, maar de kans is groot dat je het al voorbij hebt zien komen op het internet. Het boek zal uitkomen tijdens het Amsterdam Dance Event, maar je kan het nu al bestellen. Vijfentwintig jaar house in boekvorm, met teksten door onder meer Gert van Veen en Joost van Bellen. Een allesomvattend geschiedenisboek, als we initiatiefnemer Arno van Terphoven mogen geloven.

15 jaar Mysteryland

Uiteraard mag deze korte documentaire niet ontbreken in de lijst. Gemaakt ter ere van het 15-jarige bestaan van Mysteryland. Omdat het kan, embedden we ‘m hier gewoon voor jouw gemak!

In Extase

Op 26 juni gaat ‘In Extase’ van Ruud Pelgrum in premiere. Wanneer zijn dochter in de ban van elektronische muziek raakt, moet Ruud hier in eerste instantie niets van hebben . Maar na verloop van tijd begint ook Ruud de aantrekkingskracht van de muziek te voelen, en besluit hij deze docu er over te maken. Met rollen voor DJ Korsakoff, Lucien Foort, Joris Voorn, Sandrien, Joost van Bellen, Menno de Jong, Isis en Kareem Raïhani kan dit niet anders dan een prachtfilm worden.

Pump up the Volume – The History of House Music

Een oudje, maar dat neemt niet weg dat het prachtig beeldmateriaal is! Terug naar de oorsprong in Amerika.

Impact: House, gewoon uit je dak

Een echte klassieker, die we waarschijnlijk allemaal wel kennen. Zo niet, enjoy!

Mocht het nog niet genoeg zijn, kan je hier ook nog wat moois vinden.

 

Ennuhm, wat vind jij er eigenlijk van?

vogeltjes met een mening waren je voor.