chuckie

Chuckie: “Mijn slaapkamer-droom is eindelijk werkelijkheid geworden”

Als trotse leider van de inmiddels wereldberoemde Dirty Dutch beweging, heeft Clyde ‘Chuckie’ Narain het er maar druk mee. Met een leger aan grote namen achter zich, en evenementen in Miami, Londen, Las Vegas en meer, kan je Chuckie met recht een ware superster noemen. Eeuwig de wereld over reizen, studiosessies met P. Diddy, a dream come true. Toch heeft Clyde nog een gaatje gevonden om ons te woord te staan. “Mysteryland is en blijft voor mij een van de belangrijkste festivals”.

Je draait met regelmaat in clubs als LAVO of Marquee en kent de weg op ’s werelds grootste festivals. Hoe is het leven als superster?

Ik heb in de loop der jaren voorzichtig residenties uitgezocht voor mij en mijn Dirty Dutch label. Zo heb ik inmiddels mijn residenties weten uit te bouwen tot solide, uitverkochte avonden in New York, Las Vegas en Miami. Mijn plan is om in alle grote steden zoals Parijs en London ook goede residenties te bouwen. Het publiek is gevarieerd, van echte muziek liefhebbers tot echte nightlife high-rollers die wat te spenderen hebben. Die mix van publiek vind ik heel mooi aansluiten op mijn Dirty Dutch concept.

Ook met festivals ben ik best kieskeurig. Ik wil op elk festival waar ik sta een goeie set leveren en op die manier elke keer mijn festival sets verbeteren. Hier ben ik erg druk mee. Ik bereid me altijd goed voor op festivals want de livesets worden bijna altijd gelekt op het internet. Tijdens mijn drukke tourschema maak ik toch tijd vrij om muziek te maken. Mashups, concepten voor nieuwe tracks en radioshows worden dus bijna altijd in vliegtuigen en hotelkamers gemaakt. Het is een hectisch leven, maar dit is wat ik altijd heb gewild. Mijn slaapkamer droom is eindelijk werkelijkheid geworden.

Toch sla je Mysteryland al jaren niet over. Wat zegt ML jou?

Mysteryland is en blijft voor mij een van de belangrijkste festivals. Het is, voor zover ik weet, het eerste elektronische muziekfestival waarbij alle verschillende stromingen binnen de elektronische muziek bij elkaar komen. Dat sloot dus altijd goed aan bij Dirty Dutch. Die mix van verschillende muzikale achtergronden heeft altijd succesvol gewerkt bij Dirty Dutch. Ik denk dat de Dirty Dutch stage daarom altijd een succes is op Mysteryland. Elk jaar hebben we toch weer een gezellige stage met gemiddeld 10.000 man. Ook dit jaar leg ik voor mezelf de lat weer hoog qua productie. Dat verwacht het publiek van Dirty Dutch. We gaan het meemaken…

Vorig jaar stond ook nog op vrijdag én zaterdag op de Chileense editie, tien dagen voor kerst. Hoe was dat?

Mijn eerste ervaring met het Chileense publiek was op Sensation White in Santiago. Dat was voor mij echt de beste editie van Sensation White. De liefde voor de meer underground stromingen is heel intens en dat was te merken ook! Ik wist dus ongeveer wat ik kon verwachten van Mysteryland Chili. De sfeer was echt geweldig. Het publiek ging compleet uit z’n dak, van begin tot eind. Ook was de sfeer in de Dirty Dutch tent echt optimaal. Het lijkt wel alsof het publiek er het hele jaar naar uitkijkt. Ik kreeg al een half jaar voor de datum al tweets en facebook berichtjes vanuit Chili.

Is het evenement in Zuid-Amerika te vergelijken met zijn grote broer in Haarlemmermeer? Wat zijn de verschillen?

De grootste overeenkomst die ik kan bedenken tussen Mysteryland Chili en de Nederlandse Mysteryland is de enorme liefde voor de hardere stijlen. Ik heb in Chili de hele set van Headhunterz meegemaakt en dat was echt net een film. Mensen gingen compleet uit hun dak. Dat merkte ik zelf ook bij de Dirty Dutch stage. Electro ging erin als zoete koek. Het grootste verschil was de techno/techhouse programmering. In Nederland is dat altijd goed vertegenwoordigd met grote podia. In Chili was dat relatief kleiner. Wel heel opvallend als je na gaat dat grootheden als Luciano uit Chili komen.

Je platen spreken een enorm breed publiek aan. Let The Bass Kick was zelfs te onweerstaanbaar voor één de meest succesvolle hardstyle dj’s. Je hebt zelfs met Headhunterz op Q-Base gestaan. Wat herinner je je nog van deze nacht?

Ik heb heel veel respect voor Willem. Zijn talent gaat verder dan alleen hardstyle. Ik denk dat de gemiddelde liefhebber zijn muziek altijd wel kan waarderen omdat zijn tracks altijd een goede melodie zit. Zijn kwaliteiten als sound-designer kan je duidelijk horen in zijn tracks. Willem en ik zijn al jaren goed bevriend en wisselen vaak ook muziek uit. We weten van elkaar wat we zo een beetje leuk vinden qua muziek. Het voelde dus ook heel natuurlijk aan voor mij om een setje back2back met hem te draaien. Onze platenkeuze sloot heel goed op elkaar aan. Dit zouden we in de toekomst echt vaker moeten doen!

Ook het andere uiterste is voor jou niets vreemds. Je deelt de Atlantic Studio met artiesten als P. Diddy, T-Pain en Alexis Jordan. Wat doet dit met jou als dj/producer?

Ik ben een muziekliefhebber in hart en ziel. Als ik muziek koop voor mijn sets, dan ga ik alle genres af op Beatport. Ook op iTunes koop ik veel albums uit verschillende genres. Kendrick Lamar en Daft Punk doen het heel goed op mijn iPod, haha! De vrijheid die ik zelf neem om heel veel verschillende stijlen te produceren houden het ook echt spannend voor me. Ik heb laatst ook, na een lange avond stappen met Loco Dice en Nic Fanciulli een techno plaat gemaakt die ze nu allebei in hun sets draaien. Ik heb geen plannen om een techno producer te worden, maar ik vind het wel lekker om de uitdaging aan te gaan om zo’n track te produceren. Ook maak ik naast mijn Dirty Dutch sound veel hiphop tracks. Ik heb een onlangs nog een paar platen opgenomen met Gucci Mane, 2Chainz, Waka Flocka Flame en Drumma Boy. De energie opbouw van hiphop platen zit heel anders in elkaar. De kwaliteit van de rapper/vocalist speelt hier de belangrijkste rol. Ik ga dus ook heel anders te werk in de studio als ik hiphop tracks opneem. Natuurlijk is het moeilijker te volgen voor het grote publiek, maar ik vind het voor mezelf heel belangrijk om te doen wat ik leuk vind.

Hoe kijken zulke ‘andere’ artiesten tegen jou aan?

Die artiesten vinden het ook echt boeiend om te zien hoe goed wij het doen met elektronische muziek. Waka Flocka was heel erg onder de indruk van de Youtube filmpjes van onder andere Dirty Dutch, Mysteryland en Sensation. Door genoeg studio tijd met dit soort artiesten door te brengen, snappen ze mijn eigen sound ook beter. De juiste samensmelting van verschillende stijlen komen dan ook beter bij tot zijn recht. Inmiddels heb ik een tiental platen met rappers opgenomen op een van mijn typische Dirty Dutch tracks.

Een producer die met zoveel verschillende wereldartiesten de studio deelt heeft vast veel vernieuwende plannen. Kun je er één noemen?

Naast een elektronische album wil ik ook echt een hiphop album opnemen. Dat heeft geen prioriteit maar ik steek er toch wel veel tijd in. Ik heb wel twee gloednieuwe video’s op de plank liggen. Een is van een cross-over hiphop track die ik heb opgenomen met Lupe Fiasco, Snow Tha Product en Too$hort, getiteld “Making Papers”. De andere track is totaal iets anders. Een melodieuze vocale plaat waarvan ik denk dat ie prima op de radio kan. Echte songs maken met een refrein, coupletten en bridge vind ik super leuk om te maken. Maar ik vind het maken van platen die bedoeld zijn voor de clubs toch het leukste om te doen…Mijn hart ligt nou eenmaal op de dansvloer!

Ennuhm, wat vind jij er eigenlijk van?

vogeltjes met een mening waren je voor.